Verslagje Slow Coffee: koffieproeverij
Onze lesgeefster Katrien Daniëls gaf ons inzicht in de verschillende zetmethodes van “slow coffee” of “koffie op het gemakske”. Slow coffee is de verzamelnaam van alle zetmethoden die niet machinaal of onder druk gebeuren.
Er zijn 3 parameters die de smaak van koffie beïnvloeden:
- Het water en de temperatuur van het water (ideaal is 94 -97 °C)
- De blend (mengeling) van koffie en hoe is de koffie gemalen: fijn of grof? Fijn gemalen koffie gebruik je als de doorlooptijd door de filter snel is; grof als je een lange contacttijd hebt tussen het water en de koffie.
- De ratio of dosis van de koffie: 1gr op 15 ml water is een normale verhouding.
We proefden dezelfde blend koffie met 7 verschillende zetmethodes: de klassieke koffiezet, de Chemex, de Bioletta, de French press, de Hario V 60, de Clever Dripper en de Aeropress. Elke methode heeft zijn eigen filterke.
De 13 deelnemers hadden na afloop elk zijn/haar favoriet: over smaken en geuren valt niet te twisten.